fredag 28. juli 2017

Barnas valg 2017

For første gang i historien arrangeres Barnas valg der barn kan gi sin stemme til det partiet de mener bør bestemme i Norge. Redd Barna står bak kampanjen som skal løfte barnas kunnskap om det norske demokratiske systemet. Som en konsekvens av denne kampanjen har alle stortingspartiene blitt bedt om å lage sine barnepartiprogram.
Jeg oppfordrer alle foreldre til å inkludere barna sine i de politiske diskusjonene som oppstår valgkampen.
Ikke bare vil det bygge barnas kunnskap, respekt og forståelse for det demokratiske systemet, sannsynligvis vil det også gjøre oss foreldre mer bevisste og nyanserte. For i media spisses konfliktene, men overfor barna må vi være ærlige. Det skal godt gjøres at landet går over ende, enten det er Erna eller Jonas som styrer. Likevel, stortingsvalget, politiske valg og stemmen du gir er avgjørende for landets fremtid.
Her er Høyres barnepartiprogram på Høyre.no


Her er Høyres topp 5 viktigste saker:

  1. Verdens beste skole
  2. En god jobb når du blir voksen
  3. Rask hjelp når du blir syk
  4. Et trygt land å bo i
  5. Ta vare på jorda
Her finner du også Høyres barnepartiprogram i PDF-format


Barnepartiprogrammet til Høyre er, etter min mening, svært klart formulert, tilpasset de yngre i god Aftenposten junior stil. Dette bør fungere godt hjemme, ved frokost- og middagsbordet, hvor foreldre og barn kan ta saker opp til diskusjon. Og det vi fungere bra til debatt på skolen.


Målgruppen er barn i 5.- 10. klassetrinn. Det er de som skal avgi stemme i Barnas Valg. Men dette passer nok også for de som er enda yngre. Fra egen barndom husker jeg at vi hadde om Gro og Kåre da jeg gikk i 1. klasse. Faktisk hadde vi ekte debattduell i klassen; Gro vs Kåre. Du gjettet vel hvem som hadde rollen som Kåre der oppe på kateret foran klassen ;) Klikk for å se Redd Barnas video om Barnas Valg 2017

Se hva Redd Barna skriver om kampanjen her

For egen del så har jeg jo allerede i flere år inkludert mine egne barn i politiske diskusjoner. Med varierende hell må jeg si, men som helhet har det bidratt til to ganske så reflekterende individer, nå på hhv 9 og 12 år.

I våres kom eldstemann hjem fra Tonsenhagen skole og fortalte om at de skal ha barnas valg til høsten. Han hevdet at han skal proteststemme på Arbeiderpartiet. Som sagt, med delvis hell ;) Mens min datter (da 7 år) gikk den andre veien i forrige valgkamp da hennes mamma ble tilbudt en rød rose... "du må stemme på Fabian Stang! Du må! Du må! Du må! ropte hun.

Av mer vellykkede refleksjoner kan nevnes at sønnen min tviler på om det er ny teknologi som skal redde kloden, ettersom det jo er teknologien som også har forårsaket problemene. Samtidig så er de begge inneforstått med at "politikere jobber for å gjøre verden bedre". Det gjelder deres pappa, like mye som andre politikere fra andre partier.

De er også inneforstått med at selv om jeg mener Høyre er det rette valget, så trenger ikke de mene det samme. Og det er ikke feil å mene noe annet. De må selv gjøre seg opp egne meninger.

En gjentakende diskusjon vi har, er i forhold til lekser. Lekser er kjedelig... men er de nødvendig? Er det viktig å lage verdens beste skole? Inkluderer den lekser? Osloskolen har nok mer lekser enn resten av landet. Er det bra eller dårlig? Tidlig innsats, er det bra? Og hva med koding? Datteren min gleder seg til koding på AKS på 4. trinn, mens eldstemann glatt hoppet over.

Av mer avanserte diskusjoner vi har hatt, er i forhold til plasten i havet. Hva skal til for å få plasten opp av havet? Svaret mitt har vært at da må noen kunne tjene penger på å gjøre det. Noen må være villige til å kjøpe den plasten som hentes opp av havet, slik at den kan bli resirkulert. Der mangler både marked og teknologi, foreløbig, for å skape sterke nok drivkrefter til å skape en reell endring. Det er ikke alle begreper som er like naturlige for 9 og 12 åringer. Noe som igjen spiller opp til at det er bra at partiene nå lager sine egne barnepartiprogram for stortingsvalget 2017.

Godt Barnas Valg!
Godt Skolevalg!
Godt Stortingsvalg!

Støtt opp om demokratiet ved å inkludere dine egne barn (og barnebarn) i politiske diskusjoner. La de tenke. La de gjøre seg opp egne meninger. Tål at de kanskje velger noe annet enn deg selv. Husk at reell frihet innebærer at du tolererer at andre gjør andre valg enn deg selv...