lørdag 6. juni 2015

Blunderen som må rettes opp for å komme videre

Aker Sykehus er en stor sak. En viktig sak. Spesielt for Groruddøler, men også for hele Oslo. Saken er så viktig at dersom den ikke løser, kan den sette en demper på hele Oslos sykehuskapasitet. Hvis vi ikke retter opp blunderen med å legge ned Aker Sykehus, kan vi for alltid bli hengende igjen i en debatt og med forslag som går i ring. Skal vi kunne få rett fokus så må feilene fra igår rettes opp idag.

Oslo trenger mer sykehuskapasitet. Det er fakta. Det viser prognosene for fremtiden, og det er også årsaken til at Aker Sykeshus - saken er blitt til en skandale. Ahus, som skulle ta over for Aker, ble for liten. Prognosene var for veike, prosjektet ble for lite. Det å legge ned Oslos Aker ble da en total fiasko, en prototype på kortsiktig tenkning på jakt etter effektiviseringsgevinster, mens man mistet synet av helheten.

Nå viser prognosene at vi trenger større kapasitet. Og alle er enige om det. Noen snakker derfor om å bygge et helt nytt sykehus i Oslo Øst. Ingen dårlig ide faktisk, men neppe den beste. Jeg har i et tidligere innlegg tatt til orde for at en gradvis opptrapping av kapasiteten vil være det beste - fordi prognoser er prognoser og sannheten vil alltid være en annen når fremtid blir nåtid. Aker Sykehus representerer dette ideelle alternativet av et sykehus som kan utvides stegvis i takt med behovsutviklingen. Et helt nytt sykehus vil mest sannsnynlig bomme og bli en ny Ahus-skandale.

Gjenopprett Aker Sykehus NÅ!

Det finnes valide argumenter både for og imot gjenåpning av Aker sykehus, men ingen av dem fremstår som vesentlige. Det er ikke stor avstand mellom de som mener det ene eller det andre. Det er ikke større avstand enn at vi kan argumentere for at usikkerheten støtter begge alternativer. Det virker å være først og fremst prestisje som bremser prosessen.

Men Aker Sykehus handler om noe mer. Det fremstår som et symbol på håpløse politikere uten handlekraft. Det symboliserer en disconnet mellom Folket og makthavere. Det er et dypt sår i sjelen for mange av Oslos inbyggere og er en manifestasjon av byens og landets økende politikerforakt.

Det er sjelden vi får nye sjanser som handler om så store ting, hvor både det rasjonelle og følelsesmessige engasjerer oss. Alle politiske partier i Oslo vil ha tilbake Aker. Folket vil ha tilbake Aker. Vi lever i et demokrati.

La Folket bestemme! LA AKER LEVE !!Vil du lese mer om hva som er skrevet og sagt om Aker Sykeshus i senere tid, så finner du en lenkeliste under her:

  • http://www.nrk.no/ostlandssendingen/ous-vurderer-gjenapning-av-aker-sykehus-1.12104321
  • http://www.nrk.no/ostlandssendingen/byradet-onsker-omkamp-om-aker-1.12013795
  • http://www.groruddalen.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=13654
  • http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Oslos-helsebyrad-Oslo-trenger-et-nytt-sykehus-7950508.html
  • http://www.tv2.no/a/3169254
  • http://www.nettavisen.no/dittoslo/aker-sykehus-kan-bli-lokalsykehus/8503740.html
  • https://www.facebook.com/alna.hoyre/posts/840940022606644